Coach worden: dit is hoe je geld verdient
Iedereen lijkt coach te willen worden tegenwoordig. Maar vergis je niet, naar goede coaches is altijd vraag. Hoe kan je dan een succesvolle coach worden? En waar moet je op letten als beginner? Lees het in dit artikel!
Een succesvolle coach worden in 4 stappen
1. Kies je niche: wat voor soort coach word je?
Coach worden kan op allerlei verschillende gebieden
Hier zijn een aantal populaire soorten coaches met een korte beschrijving:
- Business coach: je helpt mensen bij het opbouwen en runnen van hun bedrijf. Ook help je structuur aan te brengen die ondernemers nodig hebben.
- Life coach: je begeleidt klanten in hun persoonlijke ontwikkeling en bij het benutten van hun potentieel als persoon.
- Stress en burn-out coach: je helpt klanten bij het verminderen van stress door middel van rust, ontspanning en balans.
- Gezondheidscoach: Je helpt coachees naar een gezondere leefstijl.
Ondanks dat het vrij gemakkelijk is om van coachingsgebied te veranderen is het toch fijn om meteen de goede keuze te maken wat betreft jouw coaching business.
Bij het kiezen van een niche, en daarbij wat voor soort coach je wordt, is het ook belangrijk om te kijken naar jouw interesses.
Vraag jezelf af waar jij je zonder moeite uren in kan verdiepen en neem een kijkje in je boekenkast. Wat voor soort boeken lees je zoal?
Vaak weet je door het beantwoorden van deze vraag in welke richting je moet gaan als coach.
2. Creëer een publiek
Om aan de slag te gaan als coach heb je klanten nodig. Echter, wanneer je ervoor kiest om online coach te worden, heb je hierbij een groot voordeel. Namelijk, je hebt een oneindig potentieel aan klanten door middel van het internet.
Daarom is het zaak om een publiek te creëren voor jezelf, zodat je makkelijker klanten wint.
Je creëert een online publiek door content te maken. Dit kan ondere andere in de vorm van video’s op Youtube, artikelen op websites en posts op Instagram.
Wanneer je met regelmaat content online over jouw onderwerp op platformen zoals instagram en Youtube zul je merken dat je steeds meer volgers krijgt. Ook kun je ervoor kiezen om een website te starten met informatieve content om zo een publiek op te bouwen.
3. Begin met het aanbieden van coaching
Daarna is het tijd om je dienst aan te bieden, namelijk coaching.
Allereerst is het van belang om je te verplaatsen in je doelgroep; wat voor problemen heeft je publiek zoal?
Vervolgens kaart je het probleem aan onder je publiek en benadruk je hoe belangrijk het is om dit probleem op te lossen.
Ten slotte biedt je jouw coaching aan als de oplossing met een duidelijk coachingstraject waarin je beschrijft wat mensen kunnen verwachten. De prijs die je klanten betalen wordt vaak per gesprek of per uur gerekend, maar meestal wordt er een prijs per traject overeengekomen.
4. Verbeter je vaardigheden als coach
Coaching is een uiterst praktisch vak en leer je daarom vooral in de praktijk. De hoofdtaken en verantwoordelijkheden van een coach zijn als volgt:
- De voorbereiding van coachingsgesprekken
- Het voeren van coachingsgesprekken
- Het maken van praktische actieplannen en het stellen van doelen
- Het beantwoorden en sturen van e-mails
Op het eerste gezicht lijken deze taken vrij simpel en dat zijn ze eigenlijk ook. Waarom is het dan zo dat lang niet elke coach succesvol is? De reden hiervoor is dat het vrij zeldzaam is dat een coach alle coachingsvaardigheden beheerst.
De belangrijke vaardigheden:
- Goed kunnen luisteren: een coach is in staat om actief te luisteren. Dit houdt in dat de je laat zien aan je klant dat je luistert. Dit doe je door middel van het maken van aantekeningen, samen te vatten wat de klant of cursist zegt, verduidelijkende vragen te stellen en door te vragen.
- Empathisch vermogen: goede coaches hebben geen moeite met het verplaatsen in de situatie van een ander.
- Analytisch vermogen: effectieve coaches zijn goed in het herkennen van patronen en op basis van deze patronen met de juiste oplossingen te komen.
- Lef om de confrontatie aan te gaan: succesvolle coaches zijn niet bang om hun cursisten te confronteren met de waarheid en weten dit op de juiste manier te doen.
- Oplossingsgericht denken: een coach heeft oog voor verschillende soorten mogelijkheden en is creatief als het gaat om het bedenken van oplossingen.
Wat verdien je als coach?
Een coach bepaalt zijn eigen uurloon of beloning voor een traject, waardoor het salaris enorm verschilt. Het is dus moeilijk te zeggen wat een coach precies verdient.
De 5 valkuilen als coach
De volgende vijf valkuilen maken het verschil tussen een succesvolle en een falende coach. Neem ze daarom goed door!
1. Te snel adviezen geven
In veel gevallen is het geven van advies niet direct hetgeen wat je klant nodig heeft.
Wees daarom voorzichtig met het geven van te vroege adviezen en wees vooral een luisterend oor om zo de juiste conclusies te trekken.
2. Onderbreken van de cursist
Als coach is het vooral zaak om je klant te laten praten om zo tot inzichten te komen. Wees daarom voorzichtig met het onderbreken van je klant en stel verduidelijkende vragen waar nodig.
3. Niet genoeg vragen stellen
Als coach zijn de vragen die je stelt van groot belang. Ze helpen je als coach tot de inzichten te komen die je nodig hebt om samen met de gecoachte tot oplossingen te komen.
Zorg daarom dat je als coach controle over het gesprek neemt en genoeg vragen stelt.
4. Geen actieplannen opstellen
De uiteindelijke uitkomst van een coachingsgesprek is in de meeste gevallen het opstellen van een praktisch actieplan op basis van de gestelde doelen.
Een actieplan is nodig om de coachee richting te geven en naar het gewilde resultaat te helpen. Maak het actieplan daarom onderdeel van je coachingstraject.
Kan je coach worden zonder opleiding?
In principe kan iedereen coach worden, ongeacht of je hier een opleiding voor hebt gevolgd. Namelijk, coach is een onbeschermd beroep. Daarom kun je gemakkelijk online aan de slag gaan.
Wanneer jij ervaring met of kennis van iets hebt, kun je andere mensen onderwijzen. Daar heb je geen diploma voor nodig…