freelance werk reizen

Dit is hoe je geld verdient met freelance werk

Mede door de toename van telewerken is ook het aandeel freelance werk flink gestegen. Bovendien, het ziet er naar uit dat freelance werk in de nabije toekomst alleen nog maar populairder gaat worden en met goede reden.

Wat houdt het precies in om freelance werk te verrichten? En hoe word je daadwerkelijk succesvol als freelancer? Lees het in dit artikel!

Wat is freelancen precies?

Een freelancer is eigenlijk een synoniem voor zzp’er. Namelijk, een freelancer voert opdrachten uit als zelfstandig ondernemer en werkt over het algemeen voor verschillende opdrachtgevers.

Verder heeft een freelancer geen dienstverband en voert meestal tijdelijke opdrachten uit voor opdrachtgevers die al dan niet komen en gaan.

5 voordelen van freelance werk

1. Locatie onafhankelijkheid

Een groot voordeel van freelance werk is dat je zelf bepaalt waar je jouw werk verricht. De reden hiervoor is dat je niet meer naar het kantoor van een werkgever hoeft om je te melden.

Dit zorgt ervoor dat je kunt werken vanuit huis, je eigen kantoor, vanuit je camper of zelfs een op tropisch oord aan de andere kant van de wereld.

2. Flexibiliteit

Daarnaast brengt freelance werk vele andere vrijheden met zich mee, waardoor het een erg flexibele vorm van werken is.

Bijvoorbeeld, je kiest zelf wanneer je je werk doet en op op wat voor manier je werkt. Ook heb je de mogelijkheid om zelf opdrachten en opdrachtgevers te kiezen en af te wijzen.

3. Hoger uurloon

Verder bepaal je als freelancer zelf je uurtarief. Dit leidt ertoe dat freelancers over het algemeen een hoger uurtarief verdienen dan werknemers in loondienst.

4. Toegang tot veel verschillende klanten

Een ander voordeel van freelance werk is dat je toegang hebt tot klanten over de hele wereld. Namelijk, het internet zorgt ervoor dat je in contact kunt komen met internationale klanten.

5. Groot netwerk

Als laatst zul je merken dat je netwerk explodeert als freelancer. Dit komt doordat je erg veel verschillende opdrachtgevers hebt als freelancer.

Ook wordt jouw netwerk diverser, omdat je opdrachten uitvoert voor allerlei verschillende organisaties uit verschillende branches.

Wat voor werk doe ik als freelancer?

Freelance werk kan op veel verschillende manieren; de opties zijn eigenlijk oneindig.

Zo kun je freelance werken als webdesigner of videomaker, maar je kunt ook gaan voor het schrijven van teksten of het doen van voice overs.

Toch is het belangrijk om iets te kiezen wat bij je past. Maak je keuze daarom met behulp van de volgende drie speerpunten:

  • Gat in de markt: Denk na over wat je frustreert in het dagelijks leven. Naar wat voor oplossingen is veel vraag maar weinig aanbod?
  • Expertise: Vraag jezelf af waar je kwaliteiten liggen en wat voor middelen je tot je beschikking hebt. Neem de tijd om een lijst te maken waarin je opschrijft waar je goed in bent en welke middelen je eventueel tot je beschikking hebt waar je wat mee kan.
  • Passie: Ga na waar je passie ligt. Dit kun je doen door de volgende vragen te beantwoorden:
    • Wat is iets dat je je hele leven al geweldig vindt?
    • Waar weet jij alles van af?
    • Op wat voor manier wil jij andere mensen helpen?
    • Welke activiteiten geven je energie?

Hoe vind ik mijn eerste klanten als freelancer?

Als freelancer is het vinden van de eerste klant het lastigst. Echter, wanneer je eenmaal je eerste klant gevonden hebt, zul je merken dat het makkelijker wordt om nieuwe klanten te vinden.

Over het algemeen zijn er 3 manieren waarop je klanten vindt als freelancer:

  • Via platformen: Platformen zoals Fiverr en UpWork brengen vraag en aanbod samen. Dit versimpelt het proces van het vinden van klanten aanzienlijk. Let op: per transactie gaat circa 20 procent van je omzet als commissie naar het platform. Houd hier rekening mee bij het bepalen van je uurtarief.
  • Via je netwerk: De beste manier om klanten te vinden is en blijft via je eigen netwerk. Wanneer je iemand via je netwerk benadert, krijg je automatisch dat extra beetje vertrouwen wat nodig is om een klant te winnen.
  • Koud benaderen: Als laatst vinden freelancer werk door bedrijven te e-mailen en bellen. Ook kun je via Linkedin potentiële klanten benaderen. Let op: Koud benaderen heeft als eigenschap dat de kans klein is dat je daadwerkelijk de klant wint. Weet dit van tevoren en geef niet op na een aantal keer afgewezen te worden.

De 5 factoren die bepalen of jij gaat slagen als freelancer

1. Investeren in jezelf

Succesvolle freelancers blijven hun vaardigheden constant verbeteren en zijn niet bang om hier tijd en geld in te steken. Deze leergierigheid leidt tot een dienst van hoge kwaliteit en tevreden klanten.

2. Discipline

Goede freelancers hebben geen baas nodig die ze aanspoort. Integendeel, ze zijn intrinsiek gemotiveerd om werk te verrichten.

Toch zullen er momenten zijn als freelancer dat je geen zin hebt om te werken. Een goede freelancer heeft de discipline om ook tijdens deze momenten taken af te ronden.

3. Klantgerichtheid

Om op de lange termijn succesvol te blijven als freelancer, is het van levensbelang om klantgericht te zijn. Dit komt neer op het goed en op tijd communiceren met klanten.

Bovendien, doe je best en geef dat beetje extra. Dit leidt tot terugkerende klanten en dus meer werk. Daarnaast verbetert dit je reputatie wat je de mogelijkheid geeft om je prijzen te verhogen.

4. Tijdsbesteding

Een succesvolle freelancer weet effectief zijn tijd te gebruiken.

Hier zijn een aantal tips die je helpen een efficiëntere tijdsbesteding te verwezenlijken:

  • Groepeer vergelijkbare activiteiten
  • Leer om nee te zeggen; goede freelancers weten dat hun tijd waardevol is en geven deze niet zomaar weg.
  • Maak een dagschema
  • Vermijd multitasken

5. Flexibiliteit

Zoals eerder gezegd heeft freelance werk de eigenschap dat het erg flexibel is. Dit heeft ook zijn keerzijde. Namelijk, een goede freelancer heeft de capaciteiten nodig om zich snel aan te passen aan nieuwe klanten en organisaties met andere gebruiken.

Ook weten succesvolle freelancers zich snel en effectief aan te passen aan vreemde omgevingen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *