ontslag

Hoe kom je er weer bovenop na ontslag?

Een onverwachts ontslag kan heel vervelend en ontregelend zijn. Toch, waar veel mensen hun ontslag als iets verschrikkelijks zien komen er ook grote kansen bij een ontslag kijken. In dit artikel leer je niet alleen meer over je ontslag, je leert ook hoe hiermee om te gaan en er sterker uit te komen. Grijp jij deze kans?

Wat ontslag precies inhoudt

In principe is een ontslag simpelweg de beëindiging van een arbeidsovereenkomst tussen werknemer en werkgever.

Echter, wanneer je ontslagen wordt of ontslag neemt, merk je snel dat het allemaal een stuk ingewikkelder is.

Daarnaast mag een werkgever niet zomaar een werknemer ontslaan. Sterker nog, er is een goede reden nodig om een werknemer te mogen ontslaan.

Wat zijn de verschillende soorten ontslag?

Er zijn een handjevol verschillende soorten ontslag.

Allereerst het ontslag met wederzijds goedvinden. In deze situatie stemmen zowel de werknemer als werkgevere vrijwillig in met het ontslag. Dit heeft gevolgen voor de rechten van de werknemer. Bijvoorbeeld, bij ontslag met wederzijds goedvinden heeft de werknemer geen recht op een transitievergoeding.

Daarnaast het ontslag via UWV, ofwel ontslag met een ontslagvergunning. Deze vorm van ontslag komt voor wanneer het ontslag is gebaseerd op financiële redenen of wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.

Verder het ontslag via kantonrechter, ofwel door middel van een ontbindingsprocedure. In het geval dat het UWV geen ontslagvergunning verleent, gaat het ontslag via de kantonrechter. Een dergelijk ontslag komt voor in de gevallen waar de werknemer disfunctioneert, zich misdraagt of een slechte relatie heeft met de werkgever.

Als laatste het ontslag op staande voet. In zeldzame gevallen is het mogelijk dat de werkgever een werknemer ontslaat in een situatie waarbij geen toestemming nodig is van een externe partij en ook geen opzegtermijn van toepassing is.

De redenen voor ontslag op staande voet zijn divers, van diefstal en fraude tot mishandeling en werkweigering.

Verder heeft een werknemer die op staande voet is ontslagen geen recht op een WW-uitkering.

Wat zijn je rechten bij ontslag?

Allereerst heb je in de meeste gevallen recht op een WW uitkering. Je hebt recht op de WW uitkering in het geval dat je zonder schuld werkloos bent geworden. Anders gezegd, je hebt niet zelf ontslag genomen en je hebt je werkgever geen dringende reden gegeven om je te ontslaan.

Verder bestaat er het opzegverbod. Een opzegverbod zorgt ervoor dat de werkgever de arbeidsovereenkomst niet mag opzeggen.

Veelvoorkomende redenen voor een opzegverbod zijn:

 • ziekte(alleen in de eerst twee jaar van toepassing)
 • zwangerschap
 • ouderschapsverlof
 • zorgverlof
 • militaire dienst

Ook is er een opzegtermijn. Dit is een afgesproken periode waarin je kunt blijven werken na je ontslag. Uiteraard betaalt je werkgever je gewoon door. De wettelijke opzegtermijn verschilt van 1 maand tot 4 maanden, afhankelijk van hoe lang je in dienst bent geweest bij je werkgever.

Het laatste noemenswaardige recht dat je geniet bij ontslag is de transitievergoeding. Je maakt aanspraak op een transitievergoeding wanneer je werkgever je tegen jouw wil in ontslaat of je contract niet verlengt. De hoogte van deze vergoeding is wederom afhankelijk van hoe lang je in dienst bent geweest bij je werkgever.

In de volgende gevallen heb je geen recht op een transitievergoeding;

 • Het contract is met wederzijds goedvinden beëindigd.
 • Je werkgever gaat failliet.
 • Jij, als werknemer, hebt je misdragen en de werkgever een dringende reden gegeven om je te ontslaan..

Waarom ontslag kansen biedt om voor jezelf te beginnen

Wanneer je ontslagen bent is het zaak om niet bij de pakken neer te gaan zitten.

Maak gebruik van deze uitgelezen kans om voor jezelf te beginnen.

De redenen waarom een ontslag een goede beginsituatie is om te beginnen al online ondernemer zijn divers.

Ten eerste krijg je in de meeste gevallen van onvrijwillig ontslag een grote som geld in de vorm van een ontslagvergoeding. Ook krijg je nog een tijd lang doorbetaald. Met deze financiële middelen kun jij het wel even uitzingen. Sterker nog, je kunt hiermee een goed fundament leggen voor je online onderneming.

Ten tweede heb je opeens zeeën van tijd. Ga maar na, in het geval dat je fulltime werkte en nu zonder werk zit heb je opeens 40 uur extra in jouw week om aan iets zinnigs te besteden.

Maak gebruik van deze extra tijd om je eigen online onderneming op te zetten. Door voor jezelf te beginnen neem jij de touwtjes in handen en kun je nooit meer worden ontslagen. Ook doe je wat je zelf wilt als ondernemer en geniet je van extra vrijheden.

Om deze redenen kan een ontslag juist dat zetje in je rug zijn om uit je comfort zone te komen en te beginnen met een online onderneming.

Hoe start je als online ondernemer na je ontslag?

Het beginnen van een online onderneming lijkt misschien erg intimiderend. Toch valt het allemaal wel mee.

Allereerst is het belangrijk om jezelf te analyseren. Pak pen en papier en geef eerlijk antwoord op de volgende vragen:

 • Waar ligt je passie?
 • Waar ben je bovengemiddeld goed in?
 • Waar krijg je energie van?
 • Welke middelen heb je tot jouw beschikking?
 • Houd je van handelen?
 • Krijg je energie van het helpen van mensen?
 • Creëer je graag dingen en ben jij creatief?

Vervolgens kies je met behulp van dit lijstje een goed verdienmodel. Dit kan van alles zijn, van het handelen in sneakers tot het schrijven van zakelijke e-mails.

Wel is het zo dat er een aantal bewezen verdienmodellen zijn die erg winstgevend zijn gebleken op het internet. Dit zijn ze:

 • Een webshop opzetten
 • Een affiliate website maken
 • Online coaching
 • Freelance werk

Vervolgens is het zaak om je vaardigheden en kennis wat betreft jouw verdienmodel op te bouwen. Dit is belangrijk, want jouw vaardigheden zorgen er uiteindelijk voor dat je jouw klanten tevreden houdt en je een goede reputatie voor jezelf opbouwt.

Ondanks dat het niet de meest efficiënte manier is, is het mogelijk om je kennis wat betreft het ondernemen en jouw gekozen verdienmodel op te bouwen met behulp van het internet.

Wel zul je ontzettend veel tijdwinst boeken door een cursus te nemen wat betreft het online ondernemerschap. Ook zul je een waslijst aan kostbare fouten voorkomen en op deze manier veel geld besparen.

Om deze redenen is het sterk aan te raden om een goede cursus online ondernemen te vinden om zo snel een inkomen te kunnen genereren en weldegelijk sterker terug te komen na een ontslag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *