uwv omscholing

Wanneer je zonder werk komt te zitten is het zaak om op zoek te gaan naar iets nieuws. Omscholing UWV kan hiervoor uitkomst bieden. Maar, wat betekent het precies om je om te scholen via het UWV en wat zijn de alternatieven? Leer het in dit artikel!

Wat houdt omscholing UWV precies in?

De afkorting UWV staat voor het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Het UWV is een overheidsorganisatie die onder andere de werknemersverzekeringen uitkeert, zoals de WW, WIA en WAO.

Echter, het UWV ondersteunt ook mensen bij het vinden van werk. Met dit doel in gedachten heeft het UWV een regeling opgezet die ervoor zorgt dat werklozen omgeschoold kunnen worden, omscholing UWV genaamd, op de kosten van de overheid.

Deze omscholingstrajecten zorgen ervoor dat werklozen kunnen instromen in sectoren waar veel werk is en zo een nieuwe start kunnen maken.

Is omscholing UWV een goed optie voor mij?

Omscholingstrajecten van het UWV zijn vrij intensief en moeten maar net bij je passen. Bovendien, het UWV stelt strenge eisen.

Om in aanmerking te komen voor omscholing UWV moet je aan de volgende punten voldoen:

  • De opleiding moet bij je persoonlijke omstandigheden passen zoals je fysieke gesteldheid en cognitieve vaardigheden.
  • De omscholing moet noodzakelijk zijn; zonder de opleiding kun je niet aan de slag.
  • Je moet een specifiek beroep voor ogen hebben waar je daadwerkelijk kans op maakt.
omscholing uwv zorg

De andere optie: beginnen met ondernemen

Ondanks dat omscholing UWV veel mogelijkheden biedt, is het niet voor iedereen de beste optie. Namelijk, je kan er ook voor kiezen om voor jezelf te beginnen en zo het heft in eigen handen te nemen. Op deze manier ben je onafhankelijk en bepaal je zelf wat je gaat doen.

Een aantal voordelen van het ondernemerschap zijn:

  • Je werkt voor jezelf en niet voor een baas.
  • Je hebt de vrijheid om zelf je tijd in te delen.
  • Je bepaalt zelf wat voor werk je doet.
  • Je kiest zelf waar en op wat voor manier je je werk uitvoert.
  • Je hebt de mogelijkheid om meer te verdienen dan in loondienst.
  • Je kunt van je hobby je werk maken.

5 kenmerken van een succesvolle ondernemer

Met al deze voordelen zou je denken dat iedereen wel zou gaan ondernemen. Toch is het ondernemerschap niet voor iedereen weggelegd. Vraag jezelf af welke van de volgende vijf eigenschappen je bezit om na te gaan of ondernemen wat voor jou is.

1. Doorzettingsvermogen

Het is geen toeval dat doorzettingsvermogen de eerstgenoemde eigenschap is van een goede ondernemer.

De reden hiervoor is dat opgeven nou eenmaal geen optie is voor succesvolle ondernemers. Ondernemers hebben de instelling die zegt dat ondanks dat je faalt het toch zaak is om door te gaan en wat nieuws te proberen.

Tegenslagen zijn nou eenmaal een gegeven als ondernemer en als je van jezelf weet dat je snel opgeeft dan is het ondernemerschap niet voor jou.

2. Discipline

Als ondernemer heb je geen baas die jou taken voorschotelt en deadlines geeft. Dit is natuurlijk heel fijn, maar het brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee.

Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het op tijd afkrijgen van opdrachten en producten en er voor te zorgen dat deze van goede kwaliteit zijn.

Het vergt veel discipline om aan de slag te gaan met een taak wanneer niemand je aanspoort om werk te verrichten. Daarom is discipline een van de vijf kenmerken van een goede ondernemer.

3. Visie

Het is lastig om een succesvolle ondernemer te worden zonder een visie te hebben die je dagelijks motiveert om aan je onderneming te werken.

Je haalt veel motivatie uit je visie omdat het je een duidelijk doel geeft waar je het allemaal voor doet.

Verder zijn ondernemers niet bang om groot te denken. Namelijk, er is een wereld van verschil tussen een grootse visie en een “realistische” visie. Een grandiose visie kan er daadwerkelijk voor zorgen dat jij ‘s ochtends je bed uit springt om aan de slag te gaan.

omscholing uwv ict

4. Focus

Een verschil tussen het werken in loondienst en het ondernemen, is dat werknemers bezig zijn met ‘het maken van uren’, terwijl ondernemers bezig zijn met het afronden van taken.

Taken voltooien op een efficiënte en effectieve manier vergt veel focus. Merk je aan jezelf dat je goed kan focussen en herken je dat je bij het werken soms zo gefocust bent dat je je tijdsbesef volledig kwijtraakt, dan is het ondernemerschap mogelijk iets voor jou.

5. Vindingrijkheid

Alle succesvolle ondernemers hebben één ding in gemeen, ze lossen problemen op.

Dit kan in de vorm van een heleboel kleinere problemen of een paar hele grote problemen.

Hoe meer problemen je oplost, hoe meer waarde je creëert. Hier word je als ondernemer voor beloond.

Zie jij jezelf als een persoon dat goed is in het vinden van oplossingen voor problemen en merk je dat veel naasten naar jou toe gaan met hun problemen? Dan is de kans groot dat je een vindingrijk individu bent.

omscholing uwv ondenemer

De beste manier om te beginnen met ondernemen

Er komt veel kijken bij het starten van je eigen onderneming waardoor dit erg stressvol kan zijn.

De beste manier om een eigen onderneming te beginnen, is met behulp van een ervaringsdeskundige, oftewel een mentor.

Een mentor begeleidt jou bij het beginnen van een succesvolle onderneming. Dit zorgt ervoor dat je een heleboel kostbare fouten niet hoeft te maken en veel tijd en geld bespaart.

Ook is een mentor een vertrouwenspersoon waarmee je het een en ander kan delen wat betreft je onderneming. Het hebben van een iemand waarmee je zowel bij voor- als tegenspoed terecht kan geeft het gevoel dat je er niet alleen voor staat.

Bepaal daarom voor jezelf of je kiest voor omscholing UWV of dat je toch voor het ondernemerschap kiest.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *