ondernemerschap

Ondernemerschap: tot in de puntjes uitgelegd

Ondernemerschap is een vak op zich en veel mensen dromen ervan om hun eigen onderneming te starten. Ondanks dat het ondernemerschap vele voordelen kent, kiezen in de realiteit maar weinig mensen om te ondernemen. Wat komt er allemaal kijken bij het ondernemerschap en is ondernemen wat voor jou? Lees hier meer over in dit artikel!

Wat houdt ondernemerschap precies in?

De ingewikkelde betekenis van ondernemerschap is het vinden van kansen om waarde te creëren in de markt en hier op eigen initiatief naar handelen met alle risico’s van dien.

Een wat simpele uitleg van wat een ondernemer is volgt nu: een ondernemer start een eigen bedrijf op dat zich richt op het toevoegen van waarde in een bepaalde markt in de vorm van het verkopen van producten of het leveren van diensten. De ondernemer draagt hierbij het merendeel van de risico’s.

In principe omvat het ondernemerschap het totale proces van het bouwen van een bedrijf. Namelijk, van het ontwikkelen en opstarten tot het managen van een bedrijf

Een algemeen kenmerk van het ondernemerschap is dat bij succes het bedrijf veel geld kan opleveren. Echter, wanneer het allemaal niet loopt zoals gehoopt, kan het bedrijf failliet gaan wat grote financiële risico’s met zich meebrengt.

Is het ondernemerschap wat voor jou?

Ondernemen is niet voor iedereen weggelegd

Hier zijn de grootste voor- en nadelen van het ondernemerschap op een rijtje.

De 5 voordelen van het ondernemerschap

1. Eigen baas zijn

Als ondernemer heb je zelf de touwtjes in handen en bepaal je volledig zelf wat voor taken je uitvoert en welke je links laat liggen.

2. Locatie vrijheid

In een net kantoor werken in Nederland of op een strand in Italië; als online ondernemer bepaal je zelf waar je jouw werk verricht. De locatie vrijheid die dit met zich meebrengt is onbeschrijfelijk.

3. Je eigen tijd indelen

Pauze nemen om de kinderen op te halen van school? Of misschien je werk opzij zetten om even lekker te gaan hardlopen door de bossen? Als ondernemer heb je de vrijheid om je dag in te delen zoals je dat zelf wilt.

4. Meer verdienen

Een ondernemer heeft veel meer verdienpotentieel dan een werknemer met vast uurloon.

De redenen hiervoor zijn divers: zo heeft een ondernemer toegang tot vrijwel oneindig veel klanten en bepaalt een ondernemer helemaal zelf zijn prijzen.

Als ondernemer kun je dus vrij gemakkelijk meer verdienen door meer klanten te helpen of hogere prijzen te vragen.

5. Een sterke connectie met je werk

Het werken voor je eigen onderneming in vergelijking met het werken voor een baas is een wereld van verschil.

Je zult merken dat wanneer je start met ondernemen je met meer passie en motivatie aan het werk gaat en je ook meer voldoening uit je werk haalt. Immers, je bouwt nu echt iets op wat van jou is!

De 5 nadelen van het ondernemerschap

1. Hoge verantwoordelijkheid

Zoals eerder vermeld, als ondernemer draag je vrijwel alle risico’s wat betreft je bedrijf.

Ook komen er allerlei nieuwe dingen op je af, zoals het doen van de administratie, een website bouwen en factureren.

Kortom, als ondernemer draag je de meeste lasten op je eigen schouders en moet je van alles zelf regelen. Dit brengt een hoop verantwoordelijkheid met zich mee.

2. Onzekerheid

Als ondernemer heb je geen vast uurloon, ofwel, je weet niet wat je kan verwachten wat betreft je inkomen.

Deze onzekerheid kan leiden tot veel stress en wordt over het algemeen als een nadeel gezien van het ondernemen.

3. Ijzeren discipline nodig

Als ondernemer gaat niets vanzelf; als jij het werk niet doet dan doet niemand het.

Dit heeft als gevolg dat je een hele sterke discipline nodig hebt als ondernemer en de realiteit is dat lang niet iedereen dit heeft.

4. Eenzaamheid

Vooral aan het begin wanneer je wellicht nog geen of weinig werknemers hebt, zul je merken dat je je best eenzaam kan voelen als ondernemer.

Eenzaamheid is daarom een van de meest genoemde nadelen als het om ondernemen gaat.

5. Weinig rustmomenten

Ondernemen stopt niet. Namelijk, de hele dag door zijn er dingen die geregeld moeten worden. Dit is een groot verschil met het werken in loondienst, waar je in principe alleen tijdens je ingeroosterde uren met werk bezig hoeft te zijn.

De 5 kernwaarden van een succesvolle ondernemer

Wat maakt een ondernemer nou succesvol? Hier zijn de 5 belangrijkste eigenschappen die belangrijk zijn in het ondernemerschap..

1. Focus

Focus is een essentiële eigenschap voor ondernemers.

Even ter illustratie, elke keer dat je afgeleid wordt, kost het zo’n tien minuten om je weer op je taak te concentreren.

Ondernemers weten exact hoe ze zichzelf optimaal kunnen laten focussen. Ook weten ze precies welke afleidingen ze moeten vermijden, denk aan social media, drukke ruimtes en e-mail.

2. Discipline

Goede ondernemers teren niet op motivatie, want motivatie is maar tijdelijk.

In plaats van motivatie richten ze zich op het bouwen van discipline. Discipline is iets dat we allemaal kunnen trainen, net zoals dat je je spieren in de sportschool kunt trainen.

Vraag jezelf af: heb ik een sterke discipline? Wanneer het antwoord op die vraag ‘nee’ blijkt te zijn, wees dan niet getreurd. Dat betekent alleen maar dat er werk aan de winkel is.

3. Je blijven ontwikkelen

Vrijwel alle succesvolle ondernemers beschikken over een op groei gerichte mindset. Dit houdt in dat ze weten dat hun eigenschappen te verbeteren zijn.

Bijvoorbeeld, ben je geen geboren leider? De ondernemer met een groei-mindset weet dat zijn leiderschaps vaardigheden zijn te trainen en werkt hier dan ook bewust aan.

4. Investeren in jezelf

Ondernemers zijn niet bang om veel geld en tijd te investeren in zichzelf en hun bedrijf, want ze weten dat dit zich vroeg of laat zal uitbetalen.

Bij deze eigenschap komt kijken dat ondernemers denken op de lange termijn in plaats van de korte termijn. Door deze manier van denken maken ze de juiste keuzes voor de toekomst en blijven ze investeren in zichzelf.

5. Hard werk

Als laatste weten ondernemers wat hard werken is en structureren ze hun dag precies zodat ze het meeste werk afkrijgen.

Daarnaast hebben ondernemers passie wat betreft hun onderneming en zijn ze intrinsiek gemotiveerd om te werken aan hun bedrijf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *