reintegratie

Re-integratie: hoe kom je weer aan de slag?

Wanneer je langdurig gedwongen niet hebt kunnen werken is het een uitdaging om de arbeidsmarkt weer op te gaan. Gelukkig is er hulp voor deze gevallen, namelijk de re-integratie. Maar hoe werkt re-integratie precies blijf je hetzelfde werk doen als voorheen of moet je op zoek naar iets anders? Lees het in het vervolg van dit artikel!

Wat houdt re-integratie precies in?

Met re-integratie bedoelt men het zo snel mogelijk weer aan het werk krijgen van langdurig afwezige werknemers.

De redenen dat een werknemer langdurig niet werkt zijn verschillend. Zo kan het zijn dat een werknemer langdurig ziek is of door een andere fysieke dan wel mentale reden arbeidsongeschikt is verklaard.

De re-integratie verloopt over het algemeen volgens een nauwkeurig traject, ook wel het re-integratietraject genoemd. Dit traject verloopt in samenwerking met de werkgever, werknemer en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).

Hoe gaat de re-integratie in zijn werk?

Bij aanvang zal de werknemer in kwestie vooral contact hebben met de bedrijfsarts. Deze arts stelt samen met de werknemer een probleemanalyse en plan van aanpak op. Vervolgens ondersteunt de werkgever de werknemer in het hele traject om zo tot het gewenste resultaat te komen.

Naarmate het re-integratie traject vordert, meldt de werknemer zich aan bij het UWV.  Daarna komt de UWV in actie. Namelijk, het UWV komt met concrete informatie over hoe de werknemer weer aan de slag kan.

Wanneer blijkt dat het traject niet tot de gewenste uitkomst heeft geleid vraagt de werknemer een WIA-uitkering aan bij het UWV.

Meestal duurt het hele re-integratietraject ongeveer 90 weken.

Goed om te weten is dat je als werknemer gewoon krijgt doorbetaald tijdens het gehele traject.

Deze doorbetaling ziet er als volgt uit:

  • Tijdens het eerste jaar bedraagt de doorbetaling minimaal 70% van het loon. Ook mag het loon niet onder het minimumloon uitkomen
  • Echter, tijdens het tweede jaar bedraagt de loondoorbetaling maximaal 70 % van het loon. Ook mag het loon nu wel onder het minimumloon uitkomen.

Hoe kom je weer de arbeidsmarkt op met re-integratie?

Wanneer het traject succesvol is verlopen kom je op op een van de volgende twee manieren, ook wel sporen genoemd, weer de arbeidsmarkt op:

  • Eerste spoor: De werknemer komt weer terug bij huidige werkgever. Dit kan zowel in een nieuwe, beter passende functie, als de oude functie.
  • Tweede spoor: De werknemer komt bij een nieuwe werkgever terecht die beter aansluit bij de huidige omstandigheden van de werknemer.

Bij het terugkomen op de arbeidsmarkt is het gebruikelijk dat de werkgever de intensiteit en hoeveelheid van het werk langzaam opbouwt tot de werknemer weer op het oude niveau zit.

Echter is het zo dat je er ook voor kunt kiezen om het heft in eigen handen te nemen en voor jezelf te beginnen als online ondernemer.

Hoe begin je met online ondernemen?

Om te beginnen met online ondernemen heb je eigenlijk alleen een laptop of computer nodig die in verbinding staat met het internet.

Verder zijn er eindeloos veel verschillende manieren en verdienmodellen die succesvol zijn gebleken op het internet; van het doorverkopen van sneakers tot het doen van voice-overs.

Echter zijn er wel een aantal bewezen verdienmodellen waar je relatief snel mee aan de slag kunt.

Dit zijn ze:

  • Affiliate website maken: content creëren die mensen doorverwijst naar producten van andere partijen. Bij elke verkoop ontvang jij commissie.
  • Webshop beginnen: producten verkopen op je eigen website.
  • Online coach worden: klanten helpen met specifieke problemen in coachingsvorm.
  • Freelance werk: klanten helpen door diverse services aan te bieden, van teksten schrijven tot websites designen.

Is online ondernemen wel iets voor jou?

Ondernemen is wezenlijk anders dan een gewone baan. Daarom is het niet gek dat ondernemers over het algemeen over andere vaardigheden beschikken dan werknemers.

Wanneer je een aantal van de volgende eigenschappen bezit is het ondernemen wellicht iets voor jou.

De 7 eigenschappen van online ondernemers

1. Doorzettingsvermogen

Allereerst heb je doorzettingsvermogen nodig om te slagen als online ondernemer.

De reden hiervoor is dat je ongetwijfeld een heleboel obstakels en tegenslagen zult tegenkomen op jouw weg als ondernemer. Echte ondernemers laten zich niet afschrikken door tegenslagen en blijven vrolijk verder gaan.

2. Vindingrijkheid

Als ondernemer is het jouw taak om problemen op te lossen voor klanten. Dit kan zowel met een product als een service.

Echter, het middel waarmee je de problemen oplost doet er niet zoveel toe. Dat de oplossing efficiënt is en klanten tevreden stelt doet er veel meer toe.

Met de juiste dosis vindingrijkheid vind je gemakkelijk oplossingen waarmee je klanten kan helpen.

3. Flexibiliteit

Vervolgens is het van levensbelang om te weten wanneer je van koers moet veranderen als ondernemer.

Ben jij flexibel genoeg om dingen soms op een andere, minder gebruikelijke, manier te doen wanneer dit jouw onderneming ten goede komt?

Als jij hier het antwoord “ja” op geeft beschik jij over de flexibiliteit die online ondernemers nodig hebben.

4. Discipline

De betekenis van discipline is op papier ontzettend simpel. Namelijk, het uitvoeren van de taken die je hoort uit te voeren.

Echter, in de praktijk blijkt dit helemaal niet zo simpel en daarom behoort de eigenschap discipline tot de lijst van eigenschappen voor online ondernemers.

5. Enthousiasme

Daarnaast zul je nooit genoeg enthousiasme kunnen hebben als ondernemer. Enthousiasme is wat jou je bed uit doet springen in de ochtend en wat je even kleur geeft.

Als jij niet enthousiast bent wat betreft je eigen onderneming, wie is dat dan wel?

Juist ja. Niemand.

6. Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is een interessante ‘eigenschap’. Het is iets dat komt en gaat en niet altijd duidelijk vast te pinnen is, maar wanneer je het eenmaal te pakken hebt voel je je 2 koppen groter dan normaal.

Dit vertrouwen in jezelf is wat je nodig hebt als je iets ongebruikelijks doet zonder dat je zeker weet dat het gaat lukken. Kortom, ondernemers hebben zelfvertrouwen nodig om te slagen.

7. Leergierigheid

Een echte ondernemer weet dat hij nooit genoeg kennis heeft. Niet alleen op het gebied van zijn bedrijf, maar ook op andere gebieden in het leven.

Deze instelling leidt ertoe dat zulke ondernemers constant op zoek zijn naar meer manieren om hun product of dienst te verbeteren.

Om deze reden behoort leergierigheid tot de eigenschappen het verschil maken wat betreft ondernemerssucces.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *