veel werkgevers nemen ondanks de overspannen arbeidsmarkt nog steeds geen ouderen aan 50 plussers starten massaal voor zichzelf

De arbeidsmarkt is overspannen en er staan veel meer vacatures open dan dat er werklozen zijn. Met name in de detailhandel, de horeca, de zorg en de bouw is er een enorme vraag naar nieuw personeel. Desondanks vinden werkloze 50-plussers maar moeilijk een baan omdat zij zogenaamd ‘niet in het profiel passen’.

Veel werkgevers blijken nog steeds last te hebben van een drempel om oudere werknemers aan te nemen. Leeftijdsdiscriminatie is volgens de wet verboden maar toch gebeurt dit nog steeds aan de lopende band. Al zullen werkgevers dit niet snel toegeven, ondertussen geven zij wel de voorkeur om net iets langer te wachten op een (veel) jongere werknemer.

 

Frustratie bij 50-plussers

Gelukkig zijn er bedrijven die zich actief richten op ouderen, helaas behoren deze nog steeds tot een minderheid. Ouderen solliciteren tientallen keren, maar worden vervolgens slechts een enkele keer uitgenodigd op gesprek om vervolgens te horen dat ze niet in het profiel passen.

Dit leidt tot veel frustraties bij 50-plussers omdat zij nog wel degelijk van grote toegevoegde waarde kunnen zijn gezien hun kennis en ervaring.

Daarom zijn er alleen in Nederland al ruim 100.000 ouderen die maar al te graag weer aan de slag zouden willen gaan. Zeker nu de economie overuren draait en er aanzienlijke groeikansen op de markt zijn.

Voorkeur voor ‘jonge honden’

De reden van de houding van veel werkgevers is terug te voeren op hardnekkige vooroordelen. Men denkt dat 50-plussers veel minder gemotiveerd zijn, ze minder snel zijn en zich vaker ziekmelden. Bovendien denken zij dat ouderen veel duurder zijn dan zogenaamde ‘jonge honden’.

Al deze vooroordelen blijken op niets gebaseerd te zijn. 50-plussers blijken zelfs gemotiveerder te zijn door hun levenservaring en begeleiden met alle liefde de ‘jonge honden’ in het bedrijf. Daarnaast staan 50-plussers juist te springen om nieuwe dingen te leren en gaat dat ze juist goed af door hun uitgebreide levenservaring. De absentiegraad blijkt tenslotte ook niet significant hoger te liggen.

Dit leidt tot veel frustraties bij 50-plussers omdat zij nog wel degelijk van grote toegevoegde waarde kunnen zijn gezien hun kennis en ervaring.

Voor zichzelf beginnen

Omdat veel 50-plussers nog steeds veel ambitie hebben en bovendien de kennis en ervaring hebben, beginnen veel ouderen voor zichzelf. Ironisch genoeg komen veel 50-plussers wel aan de bak als freelancers, zelfs bij de werkgevers waar ze eerder nee te horen kregen krijgen ze nu een ja, en dat met een aanzienlijk hoger tarief.

Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat steeds meer 50-plussers een eigen onderneming starten. Bijna een kwart van alle starters is 50-plus wat duidelijk benadrukt dat de motivatie van ouderen om weer aan de slag te gaan er zeker is, ook al is het volledig op eigen kracht.

Inzet van kennis, kunde en passie

50-plussers beginnen voor zichzelf op uiteenlopende manieren. De meest populaire manier is om zichzelf in te schrijven als zzp’er om vervolgens als freelancer aan de slag te gaan. Daarnaast beginnen ook steeds meer ouderen een online onderneming omdat dit de meest laagdrempelige manier is om aan de slag te gaan.

Een groot deel van de oudere online ondernemers begint een webwinkel, een andere groep start een website zoals een blog rondom een hobby of interesse terwijl sommige ouderen ook hun weg weten te vinden op social media en bijvoorbeeld een videokanaal beginnen rondom een passie die zij hebben.

Online Strijders Webinar

Gemiste kans werkgevers

Hieruit blijkt maar weer uit dat werkgevers hier volledig de plank misslaan. In plaats van gemotiveerde, leergierige werkgevers met voldoende levenservaring aan zich te binden, dwingen zij deze groep om – met succes – voor zichzelf te starten.

Het personeelstekort blijft volgens de vooruitzichten de komende jaren schrikbarend hoog.

Online Ondernemen in 6 Stappen

Online ondernemen was nog nooit zo eenvoudig. Met onderstaande 6 stappen kun je jouw ondernemen in 6 weken opzetten. Je kunt daarom wel blijven wachten op de ideale baan maar je kunt natuurlijk ook zelf bepalen wat je de komende jaren echt wilt gaan doen.

Schrijf je nu in voor het volgende GRATIS live seminar Online Ondernemen in 6 Stappen’.

10 reacties op “50-plussers starten massaal voor zichzelf

  1. Ik ben ook op mijn 57e ontslagen door een reorganisatie en zag er heel erg tegenop om weer te gaan solliciteren. Ik ben toen een webshop begonnen in kattenproducten en daar haal ik heel veel voldoening uit. Ik zal dit ook iedereen aanraden.

  2. Voor jezelf beginnen klinkt natuurlijk wel leuk maar dan moet je maar wel net die kennis hebben en ook geld om te investeren. Als je werkloos bent dan heb je niet altijd het geld om te investeren in een nieuwe onderneming.

    1. Starten als online ondernemer hoeft helemaal niet veel te kosten. Voor een paar tientjes heb je al een website en als je via de grote freelancers sites werkt heb je niet eens een site nodig.

  3. Ik ben zelf ook op mijn 52ste begonnen als freelancer vertaler en dat is de beste keuze uit mijn hele loopbaan gebleken. Leuke klanten, uitdagend werk en ik bepaal zelf mijn uren.

  4. Ik werd ook ontslagen toen ik 54 was. Ik was er helemaal kapot van maar toen sprak ik met een recruiter en ben ik als freelancer aan de slag gegaan. En weet je wat? 1,5 jaar later werd ik voor 4 maanden ingehuurd door mijn oude werkgever…..grappig he? En nu werk ik slechts 2 dagen per week voor het zelfde salaris!!!

  5. Tegen mij zeiden ze ook dat ik niet meer aan de bak zou komen, ook al had ik nog 12 jaar tot mijn pensioen te gaan. Dat motiveerde mij alleen maar meer om online ondernemer te worden. Heb een succesvol internet bedrijf met 5 medewerkers en voel me trotser en succesvoller dan ooit.

  6. Ik ben 56 jaar en vorig jaar ontslagen maar ik vind het best wel spannend om als zelfstandige te beginnen. Daar heb je toch best een flinke investering voor nodig en wat voor garanties zijn er dat ik zal slagen?

    1. Hi Kees, ik snap je angst maar om te starten heb je echt niet veel investeringen nodig. Voor een paar honderd euro kun je al aan de slag gaan (maar dan heb je wel wat geduld nodig) en garanties die zijn er niet, maar dat is ook de uitdaging van online ondernemen. Als je een duidelijke niche hebt met een heldere doelgroep dan kun je slagen met een flinke dosis vastberadenheid! Download anders eens de gratis PDF op: https://onlinestrijders.nl/formulier/pdf/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *