voor jezelf beginnen business ideeen

Hoe spannend het ook is, wanneer je voor jezelf wilt beginnen komt er een hoop over je heen. Je gaat van meer vrijheid genieten en wie weet heb je in de nabije toekomst een succescolle onderneming onder je hoede. Dit korte artikel zal je helpen om alles op een rijtje te zetten voordat je voor jezelf begint! 

Allereerst is het belangrijk dat je een onderneming begint die bij je past. Dit wil zeggen dat het iets is waar je plezier uit haalt en/of waar je bovengemiddeld goed in bent. Daarbij komt dat er genoeg vraag moet zijn naar jouw dienst of product. Verder moet je een handjevol belangrijke eigenschappen bezitten; van ijzeren discipline tot aanstekelijk enthousiasme.

In de rest van het artikel ga ik in meer diepte in op hoe je een onderneming kunt vinden die bij je past. Verder zal ik een aantal praktische business ideeën met je delen die erg succesvol zijn gebleken. Als je serieus bent over het starten van een onderneming op het internet zou ik zeker doorlezen!

Waarom voor jezelf beginnen als online ondernemer?

Een online onderneming beginnen brengt vele kansen en voordelen met zich mee. Ik ga hier kort over de vier grootste voordelen van het hebben van een online onderneming.

Zo heb je de vrijheid om zelf in te plannen wanneer je werkt. Hoewel dit een hoop verantwoordelijkheid met zich meebrengt heeft deze vrijheid de potentie om je compleet leven te veranderen.

Daarnaast heb je locatie vrijheid. Het mooie aan een online onderneming is dat je in principe alleen een laptop en wifi verbinding nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat je het hele jaar door de wereld zou kunnen rondreizen en nog steeds net zo goed aan je onderneming kan werken.

Verder heb je de potentie om bijna oneindig veel klanten te bereiken en daarbij is je potentieel inkomen ook evenzo hoog. Even ter illustratie, tegenwoordig hebben zo’n 4,5 miljard mensen toegang tot het internet.

Als laatste heb je heel weinig startkapitaal nodig om een online onderneming te startenDe reden voor de lage opstartkosten is dat je geen duur winkelpand en medewerkers nodig hebt. In veel gevallen heb je niet eens een inventaris nodig! 

voor jezelf beginnen geeft je vrijheid

De juiste onderneming beginnen

Het is belangrijk om kritisch te zijn om de juiste onderneming te kiezen, zowel naar jezelf als naar het business idee. De juiste onderneming voor jou voldoet aan 3 eisen die zo duidelijk worden.

Om tot de juiste conclusie te komen heb ik een aantal vragen opgesteld die gekoppeld zijn aan deze specifieke eisen. Beantwoord ze eerlijk en doe dit het liefst samen met iemand die je goed kent.

Is er genoeg vraag naar je dienst of product?

 • Hoe groot is de markt?
 • Hoeveel concurrentie is er op het moment?
 • Is de dienst / het product makkelijk vervangbaar?
 • Wat is het toekomstperspectief van je onderneming?

Is je dienst/product beter dan de concurrentie

 • Op welke niche wil je je focussen?
 • Hoe ziet je doelgroep eruit?
 • Komen je sterke punten voldoende uit de verf?
 • Kan er nog veel vooruitgang worden geboekt op de kwaliteit van je product?

Vind je het leuk om je dienst te leveren?

 • Wat is de reden dat je voor jezelf begint?
 • Welk probleem wil je oplossen?
 • Geeft het oplossen van dit probleem jou voldoening?
 • Hoeveel energie kost het je om je product/dienst aan te bieden en te leveren?

voor jezelf beginnen business ideeen

Enkele online business ideeën

Nu wil ik kort over een aantal veelvoorkomende online business ideeën gaan. Hierbij meld ik kort per idee wat voor eigenschappen belangrijk zijn om de onderneming tot slagen te brengen.

Een niche website

Voor dit business idee heb je enigszins gevoel voor taal nodig. Geeft het jou veel voldoening om iets zelf te creëren en online te plaatsen en heb je veel geduld? Dan zou dit idee goed bij je kunnen passen.

Een YouTube kanaal

Ook voor dit idee geldt dat je creatief moet zijn. Je moet het niet erg vinden om lang achter de computer te zitten om video’s te bewerken. Sterker nog, elk eindproduct geeft jou een gevoel van overwinning en voldoening. Ook haal je veel voldoening uit het helpen van anderen.

Een webwinkel

Voor dit business model heb je een interesse nodig in het drijven van handel en om te leren hoe dit werkt. Het hoeft niet zozeer je passie te zijn, maar een handelsgeest is zeker nodig om deze onderneming te kunnen doorzetten.

Online freelancing

Dit business idee kan een hele goede zijn als je bepaalde skills hebt waarin je uitermate goed bent. Je hoeft zeker niet de beste te zijn van de wereld. Wanneer je al bovengemiddeld bent, kun je als online freelancer aan de slag gaan. En als je met overtuiging kan zeggen dat je een skill hebt waarin je het beste bent, is het sowieso een goed idee om je diensten op het internet aan te bieden.

Online coaching

Om een succesvolle online coach te zijn moet je niet alleen voldoening halen uit het helpen van mensen. Je hebt er ook veel profijt aan wanneer je daadwerkelijk energie krijgt van het werken met en helpen van mensen.

5 eigenschappen die nodig zijn om succesvol voor jezelf te beginnen

1. Discipline

Als ondernemer moet je jezelf er vaak toe zetten om aan je business te werken terwijl je ook kan relaxen. Dit vergt veel discipline.

2. Geduld

Wanneer je voor jezelf begint moet je weten dat het echt wel een tijd kan duren voordat je een goed inkomen begint te verdienen. Geduld is daarom een schone zaak.

3. Stressbestendigheid

Als beginnende online ondernemer kom je regelmatig in situaties terecht die je niet kent en waarin je niet zeker weet hoe je moet handelen. Deze onzekerheid kan stress met zich meebrengen. Echter, wanneer je goed om weet te gaan met deze stress zal dit zich dubbel en dwars uitbetalen.

4. Doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen is heel simpel, maar misschien wel de belangrijkste eigenschap om te hebben als ondernemer. Het komt erop neer dat je simpelweg niet opgeeft wanneer het even tegenzit. Houd altijd in je achterhoofd dat tegenslagen tijdelijk zijn en blijf positief ook wanneer het allemaal moeilijk gaat.

5. Enthousiasme

Enthousiasme werkt aanstekelijk zeggen ze. Wat wil dit zeggen? Kijk alleen al naar het verschil wanneer je in gesprek bent met iemand die monotoon en zonder enige energie praat ten opzichte van iemand die zo barst van de energie dat het bijna lijkt of zijn ogen licht geven. Met wie zou je eerder zaken doen?

8 tips om succesvol voor jezelf te beginnen

 1. Ga in gesprek met ondernemers en vraag naar hun ervaringen.
 2. Begin gewoon: je aanbod hoeft niet direct perfect te zijn en de lessen die je leert in de eerste maanden zijn onbetaalbaar. 
 3. Zet korte termijn doelen: mijlpalen houden je gemotiveerd.
 4. Houd focus op je doel zodat je aandacht niet wordt afgeleid, maar blijf wel open staan voor nieuwe kansen.
 5. Wees specifiek: op deze manier word je sneller als expert gezien.
 6. Houd minimaal 12 maanden vol.
 7. Ga na wat potentiële struikelblokken zijn en maak een plan hoe hier mee om te gaan.
 8. Blijf je ontwikkelen zodat je steeds meer de onbetwiste expert wordt in je vakgebied.

Online Ondernemen in 6 Stappen​

Online ondernemen was nog nooit zo eenvoudig. Met onderstaande 6 stappen kun je jouw ondernemen in 6 weken opzetten. Je kunt daarom wel blijven wachten op de ideale baan maar je kunt natuurlijk ook zelf bepalen wat je de komende jaren echt wilt gaan doen.

online strijders online ondernemen in 6 stappen model

Schrijf je nu in voor het volgende GRATIS live seminar Online Ondernemen in 6 Stappen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *