wordpress website maken

Een wordpress website maken in 5 stappen (uitgelegd)

Een website maken lijkt misschien een heel karwei. Echter hoeft dit niet zo te zijn met behulp van WordPress. Een wordpress website maken hoeft in de meeste gevallen niet langer dan zes uur te duren. In dit artikel leg ik je aan de hand van 5 eenvoudige stappen uit hoe jij ook een wordpress site kunt maken!

Wat is wordpress precies?

WordPress is een platform waarmee je erg eenvoudig websites kunt bouwen, bewerken en onderhouden.

WordPress is een content management systeem (CMS). In makkelijk nederlands is dit een software applicatie die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig en zonder al te veel technische kennis content kunnen plaatsen op het internet.

WordPress wordt over het algemeen beschouwd als de meest toegankelijke CMS en wordt veruit het meest gebruikt.

Waarom een wordpress site maken?

Tegenwoordig kun je als ondernemer bijna niet overleven zonder enige aanwezigheid op het internet. In het geval dat je nog geen website hebt, zul je de knoop moeten doorhakken en hier zo snel mogelijk mee aan de slag gaan.

Maar, bouw je een eigen website of biedt je je product of dienst aan op een bestaande website, zoals Bol.com, Fiverr of Amazon?

Een groot voordeel van WordPress of een dergelijke CMS is dat je een stuk zelfstandiger bent ten opzichte van ondernemers die hun producten of diensten op bestaande platformen aanbieden.

Namelijk, je bepaalt helemaal zelf hoe je jouw website vorm geeft en wat voor content je op de website plaatst.

Bovendien, wanneer jij je product of dienst op een van de eerder genoemde platformen aanbiedt, ben jij eigenlijk bezig met het verbeteren van Fiverr of Amazon in plaats van je eigen website en domeinnaam. Je bouwt dan dus niks voor jezelf op wat betreft je website.

Reden genoeg dus om een WordPress website te maken.

Een wordpress site maken in 5 stappen

Een WordPress website maken doe je gemakkelijk in de volgende 5 stappen:

1. Huur een shared web server

Allereerst is het zaak om je webhosting te regelen. Dit doe je door een shared web server te huren.

Dit hoeft niet meer dan 10 euro per maand te kosten en is in de meeste gevallen maandelijks opzegbaar.

Je vindt gemakkelijk een webhosting partij op het internet. Het moeilijkste is om de webhosting te kiezen die bij jou past.

Belangrijk is om de volgende punten na te gaan wanneer je een webhosting partij kiest:

  • Heeft de hostingprovider genoeg capaciteit voor je hoeveelheid bezoekers?
  • Heeft de hostingprovider een wordpress toepassing?
  • Is de hostingprovider in staat om betrouwbare SSL-certificaten te leveren?
  • Hoe zit de klantenservice van de provider in elkaar en voldoet deze aan jouw eisen?

2. Registreer je domeinnaam

Vervolgens registreer je een domeinnaam. Dit doe je in de meeste gevallen bij je hostingprovider en kost gemiddeld zo’n 10 euro per jaar, afhankelijk van wat voor domeinnaam je kiest en welke extensie deze heeft (.nl; .com; .net etc.).

Het is van ontzettend groot belang om de juiste domeinnaam te kiezen. Houd daarom de volgende eisen in gedachten bij het kiezen van je domeinnaam:

  • Kies een domeinnaam die beschikbaar is
  • Houd de domeinnaam Kort (maximaal 2 woorden)
  • Kies de extensie die past bij je doelgroep
  • Gebruik waar mogelijk zoektermen
  • Kies een domeinnaam die makkelijk is om te onthouden.

Een voorbeeld van een goede domeinnaam voor een website die vissersbenodigdheden verkoopt is viskoning.nl of fishingzone.com.

3. Installeer WordPress op je server

Bij sommige hosting partijen, zoals Versio, kun je WordPress eenvoudig installeren door middel van één muisklik.

In de meeste gevallen staat er dan in het menu een optie om WordPress te installeren waarna er automatisch een account voor je wordt gegenereerd. Erg handig.

4. Kies een wordpress thema

Daarna is het tijd om je website te designen. Vooraf lijkt dit de grootste taak te zijn, maar niks is minder waar. Met behulp van attractieve thema’s heb je binnen een handomdraai de layout voor je site in orde.

Echter is het wel zaak om het juiste thema te kiezen voor je site. Ga daarom na wat voor eisen je stelt voor je thema. Hier zijn een aantal dingen om rekening mee te houden:

  • Bekijk hoeveel gebruikers het thema heeft en kies een thema met relatief veel gebruikers.
  • Vergelijk de reviews van bestaande gebruikers van een thema.
  • Kies een overzichtelijk thema met een logische inrichting.

Verder kun je besluiten om via het WordPress dashboard een gratis thema te kiezen. Echter, wanneer je een unieke website wilt bouwen kom je al snel uit op betaalde thema’s en templates. Bovendien gaan betaalde thema’s vaak gepaard met goede support en unieke features. Je koopt deze thema’s op een site als Themeforest.

5. Vul je site met content

Als laatste is het tijd om content aan je website toe te voegen. Denk hierbij aan teksten schrijven, widgets ontwerpen, afbeeldingen maken en video’s schieten. In deze laatste stap gaat veruit het meeste tijd zitten.

Het belang van goede content is niet te onderschatten. Namelijk, wanneer je content slecht en onlogisch is ingericht, zul je nooit hoog ranken in de zoekmachine van Google.

Een wordpress site laten maken: de voor- en nadelen

Je kunt er ook voor kiezen om je wordpress site te laten maken door een derde partij. Ik wil het hier nog even kort over hebben door een paar voor- en nadelen van deze optie te noemen.

De voordelen van een WordPress site laten maken

1.    Scheelt veel tijd

Een geoptimaliseerde wordpress website maken, kan veel tijd kosten. Ga na of je de tijd hebt om je hierin te verdiepen.

2.    Beter resultaat

Het uitbesteden van je WordPress site leidt vaak tot een beter resultaat, omdat de website wordt gemaakt door specialisten die precies weten wat er nodig is om een website te optimaliseren.

De nadelen van een WordPress site laten maken

1.    Moeilijk om zelf aanpassingen te maken

Wanneer je het bouwen van je website aan een ander overlaat, zul je zelf niet de benodigde kennis opbouwen om effectief aanpassingen te maken aan je website en ben je afhankelijk van een ander.

2.    Hoge kosten

Over het algemeen kost het laten maken van een website al gauw honderden euro’s. Erg prijzig voor een startende ondernemer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *