jong ondernemen

Jong ondernemen: een uitstekende leerschool

In principe is mogelijk om op jonge leeftijd al te beginnen met ondernemen, ofwel ondernemen is voor jong en oud. Natuurlijk is het uiteraard goed om eerst wat werkervaring op te doen, maar sommigen hebben het ondernemersbloed nou eenmaal in zich. Jong ondernemen is daarom een optie voor velen.

Waarom het een goed idee is om jong te ondernemen

De belangrijkste reden om vroeg te beginnen met ondernemen is dat je ontzettend veel waardevolle lessen leert van het ondernemerschap die je niet op school leert.

5 waardevolle lessen van jong ondernemen

1.    Lange termijn denken

Als jonge ondernemer kom je er al gauw achter dat het loont om beslissingen te maken op basis van de lange termijn. Je neemt deze les mee voor de rest van je leven en is ontzettend waardevol als het gaat om het behalen van succes.

Een specifiek voorbeeld hiervan is het kiezen om als ondernemer aan content te werken voor een marketing campagne in plaats van het kijken van een film. Ondanks dat deze film je op de korte termijn meer plezier geeft, maakt een ondernemer de keuze om te werken aan zijn bedrijf omdat hij weet dat dit zich later uitbetaalt.

2.    Discipline

Discipline is een onbetaalbare eigenschap die vrijwel elk succesvol persoon bezit. Namelijk, discipline is de kunst om de taken uit te voeren die uitgevoerd moeten worden, ondanks dat je hier misschien geen zin in hebt en liever wat anders doet.

Een beginnende ondernemer leert snel dat niets vanzelf gaat wat betreft zijn onderneming en dat er veel uren voor nodig zijn om het bedrijf van de grond te krijgen. Oftewel, vroeg beginnen met ondernemen leert je discipline.

3.    Mentale weerbaarheid

Het ondernemerschap is niet altijd even makkelijk en er zullen ongetwijfeld veel obstakels op je pad komen.

Om deze reden leert jong ondernemen je op vroege leeftijd al hoe het is om met tegenslagen en stress om te gaan, ofwel je wordt mentaal weerbaar.

Mentale weerbaarheid is een essentiële eigenschap om succes te behalen. Ga maar na: hoe behaal je ooit je doelen als je snel opgeeft?

4.    Time management

Tijd is een kostbaar goed. Namelijk, de uren die je besteedt aan onnozele dingen krijg je nooit meer terug.

Jong ondernemen maakt je hier bewust van aangezien je opeens een stuk minder tijd tot je beschikking hebt door alle drukte wat betreft je bedrijf.

Hierdoor ben je bijna genoodzaakt om je dagen beter te gaan indelen en leer je een hele belangrijke levensvaardigheid genaamd time management.

5.    Je leert met verantwoordelijkheid omgaan.

Als ondernemer heb je opeens mensen die op je rekenen. Namelijk, je hebt klanten die het een en ander van je verwachten, je neemt eventueel mensen in dienst en je bent verantwoordelijk voor de administratie van je bedrijf.

Om deze redenen leert jong ondernemen je al vroeg om met verantwoordelijkheden om te gaan.

Is het mogelijk om te beginnen met ondernemen onder de 18?

Ondernemen is leeftijdsonafhankelijk, echter wanneer je nog minderjarig bent, ofwel onder de 18 jaar oud, zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.

Allereerst heb je de steun en toestemming van je ouders nodig. Overleg daarom met je ouders voordat je begint met ondernemen.

Daarnaast hebben de meeste jongeren onder de 18 een leerplicht, tenzij zij een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger bezitten. In het geval dat je nog leerplicht hebt, kun je aanzienlijk minder tijd besteden aan je onderneming. Houd hier rekening mee!

5 tips om succesvol te zijn als jonge ondernemer

1.   Volg je hart en laat je niet ontmoedigen door wat of wie dan ook

Wanneer je begint met een nieuwe onderneming ben je al snel geneigd om dit te vertellen aan je naasten.

Echter, in de meeste gevallen zijn de mensen waaraan je over je onderneming vertelt lang niet zo enthousiast als jij bent. Laat je hier niet door ontmoedigen en vertel pas over je onderneming als je al enig succes hebt behaald.

2.   Maak  een duidelijk plan

Benoem in je plan exact op wat voor manier jij geld gaat verdienen en op welke manier jij waarde gaat leveren aan je klanten.

Benoem ook praktische zaken zoals het vinden van leveranciers en samenwerkingen met anderen.

3.   maak een lijst van alle middelen die jij tot je beschikking hebt

Benoem bij het maken van deze lijst alle kennis, vaardigheden en mensen die jou kunnen helpen om een onderneming te beginnen.

Een dergelijke lijst geeft je een overzicht van alle manieren waarop jij waarde kan leveren aan anderen en wat voor soort onderneming je het best kan starten.

4.   Plan tijd in voor jezelf

Zonder tijd voor jezelf in te plannen houd je het niet lang vol als ondernemer en blus je vroeg of laat uit. Maak er daarom een punt van om tijd voor jezelf in te plannen.

5.   Het hoeft allemaal niet perfect

Behoed jezelf voor de valkuil van het najagen van perfectie waardoor alles te veel tijd en moeite kost en uiteindelijk niets van de grond komt.

3 succesverhalen van jonge ondernemers

Ik wit dit artikel op een positieve noot afsluiten door wat succesverhalen van jonge ondernemers te noemen. laat je inspireren door de volgende drie succesverhalen!

1.   Ben Francis, Gymshark (19)

Ben francis startte op negentienjarige leeftijd het bedrijf Gymshark. Tijdens het opstarten van dit bedrijf studeerde hij nog aan de universiteit en bezorgde hij pizza’s om geld te verdienen en het bedrijf op gang te brengen.

Toendertijd zou Ben vast niet hebben durven dromen dat zijn bedrijf ooit een jaaromzet van 270 miljoen euro zou behalen. Toch is dit nu wel de realiteit!

2.   Ishraq Khan, Kodezi (17)

Ishraq Khan was erg bedreven in het coderen en programmeren van websites en applicaties. Ishraq begon hier al mee op zijn achtste en was hier op extreem jonge leeftijd al erg goed in.

Echter, tijdens het programmeren irriteerde Ishraq zich mateloos aan de typefouten die hij maakte. Om deze reden zette Ishraq op zeventienjarige leeftijd zijn bedrijf Kodezi op: een autocorrectie software voor programmeurs.

Ondertussen heeft Ishraq zo’n 50 werknemers in dienst en verdient hij bakken met geld.

3.   Richard Burger, Martijn Obers en Dirk de Bruijn, Swapfiets

Het succes van het bedrijf Swapfiets is het bewijs dat een samenwerking met vrienden ook tot een succesvolle onderneming kan leiden.

Namelijk, drie studenten van de TU Delft kwamen samen op het idee om stadsfietsen te verhuren voor een vast bedrag per maand.

Ondanks dat dit vrij kleinschalig begon, is het bedrijf inmiddels actief in 50 steden en heeft het al meer dan 100,000 betalende klanten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *