zzper worden met succes

Voor jezelf beginnen en zzper worden? Dat klinkt leuk en aardig, maar hoe gaat dat nou eigenlijk allemaal in zijn werk in de praktijk? Hieronder lees je tips hoe je een zzper kunt worden. 

Allereerst moet je voor jezelf op een rijtje hebben wat voor dienst je wilt gaan leveren en op welke manier je hier geld mee gaat verdienen. Daarna maak je een financieel plan en vervolgens schrijf je jouw onderneming in bij de kvk en maak je een plan wat betreft het bijhouden van de administratie.

Zzper worden brengt vele voordelen met zich mee, maar wat zijn nou eigenlijk de belangrijke consequenties waar je rekening mee moet houden als zzper? En hoe wordt je nou daadwerkelijk een succesvolle zzper?

Steeds meer mensen willen zzper worden

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geeft aan dat er steeds meer mensen er voor kiezen om zzper te worden. In 2013 waren er nog een kleine 900.000 zelfstandigen zonder personeel, terwijl dit er in 2021 1,1 miljoen waren. Dit geeft maar eens aan dat het worden van zzper steeds meer mensen trekt.

Grootste voordelen van zzper worden

Het leven als zzper trekt steeds meer mensen en dit is voor goede reden!

1. Eigen baas zijn

Als zzper heb je geen baas die van alles van je eist en je allerlei opdrachten voorschotelt. Integendeel, als zzper kies je je eigen opdrachten en opdrachtgevers en je kunt je eigen uren indelen. Dit alles brengt veel vrijheid met zich mee.

Ook wordt het werken voor je eigen business in plaats van die van iemand anders is over het algemeen een stuk motiverender.

2. Hoger uurtarief

Door zzper te worden kun je je eigen uurtarief bepalen. Dit heeft als consequentie dat zzpers over het algemeen een hoger (bruto) inkomen hebben dan werknemers in loondienst.

3. Belastingvoordelen

In het geval dat je als zzper in een jaar 1.225 uur of meer hebt gewerkt (urencriterium), kan je duizenden euro’s besparen op het betalen van belasting. Dit komt neer op zo’n 24 uur per week op jaarbasis wat gelijk staat aan een parttime baan.

4. Je doet wat je zelf leuk vindt

Je hebt geen leidinggevende die bepaalt wat voor taakjes je moet voltooien als zzper. Dat wil zeggen, je hebt de totale autonomie over wat voor klussen je daadwerkelijk gaat doen.

5. Een leerzame ervaring

Met zzper worden kom je tegenover allerlei nieuwe uitdagingen te staan en als je hier niet vies van bent kan dit heel erg verfrissend zijn. Ook is het werk over het algemeen diverser wat met zich meebrengt dat je heel wat nieuwe kennis en vaardigheden zult leren.

Hoe bepaal je je uurloon? Hoe vind en behoud je klanten? Hoe deel je je tijd in? Dit zijn allemaal nieuwe dingen die je zult leren als zzper en hier zal het niet bij blijven.

zzper worden

6. Je bouwt een divers netwerk op

Als werknemer in loondienst kom je vooral in aanraking met de mensen binnen jouw eigen bedrijf. Echter, als zzper worden jouw contact snel uitgebreid. Je komt immers met allerlei verschillende opdrachtgevers, en dus verschillende bedrijven, in aanraking.

Dit heeft als gevolg dat je een veel diverser netwerk opbouwt met mensen uit allerlei verschillende branches.

Kan iedereen zzper worden?

Zolang je bereid bent om de uitdaging aan te gaan kan iedereen in principe zzper worden.

Hoe succesvolle zzper worden?

Een strategisch bedrijfsplan

Als beginnend zzper is het als eerst zaak om een strategisch plan te maken wat betreft jouw onderneming.

Online verdienmodellen

Het is belangrijk om te bepalen welk verdienmodel je kiest. Als je als online ondernemer aan de slag wilt gaan kom je al gauw uit op het schrijven van teksten, bewerken van video’s of het designen en bouwen van website’s. Vergis je niet, hier houdt het niet op wat ideeën betreft om online geld te verdienen. Ga bij jezelf na waar je goed in bent en wat je bovendien leuk vindt om te doen.

Ook is het verstandig om de hulp van anderen in te schakelen om zo samen tot een goed verdienmodel te komen wat in lijn is met jouw kwaliteiten en passie.

Doelgroep bepalen

Wanneer het duidelijk is welk verdienmodel je wilt gaan gebruiken, is het belangrijk om je doelgroep te bepalen.

Ga jij je focussen op een niche of kies je toch voor een grotere markt met meer concurrentie? Het is hierbij belangrijk om erover na te denken waar de kansen voor jou liggen.

Stel jezelf de vraag: “Hoe uniek is mijn aanbod en wat voor waarde voegt het toe aan mijn doelgroep?”.

Het financiële plaatje

Daarna is het essentieel om een financieel plan op te stellen voor jezelf. Hierbij is de hoofdvraag die beantwoord moet worden of je extra financiering nodig hebt.

zzper worden online geld verdienen

De voornaamste opstartkosten als zzper zijn de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK), het openen van een zakelijke rekening en het lanceren van een website.

Verder zul je eventueel ook zelf bepaalde apparatuur moeten aanschaffen die jij nodig gaat hebben voor het leveren van jouw dienst (denk hierbij aan een laptop, een bureau, een camera etc.).

Wanneer je een beeld hebt van hoeveel het opstarten van jouw business je daadwerkelijk gaat kosten, kun je hier naar handelen en eventueel financiering regelen.

De onderneming starten

Als laatste dien je nog wat formaliteiten te regelen. Allereerst moet je een sterke domeinnaam kiezen. Een goede domeinnaam is kort, goed te onthouden en past bij je doelgroep.

Daarna is het van belang om je administratie te regelen. Belangrijk hierbij is om een goed systeem te vinden om je facturen te bewaren en overzichtelijk te houden en na te gaan of je een boekhouder nodig zult hebben.

Ook is het sterk aan te raden om een zakelijke rekening af te sluiten. Dit helpt bij het overzichtelijk te houden van alle uitgaven en inkomsten van je onderneming.

Als laatste schrijf je je onderneming in bij de KVK. Je zult hiervoor een afspraak moeten maken op hun website. Tijdens de afspraak leg je kort uit wat voor onderneming je wilt gaan starten.

Als dit allemaal geregeld is ben je klaar om een zzper te worden en aan de slag te gaan!

Consequenties van zzper worden

     Verzekeringen tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid moet je zelf regelen.

     Je bouwt geen pensioen op (ook dit kun je zelf regelen).

     Als zzper ben je volledig aansprakelijk wanneer je financiële of fysieke schade veroorzaakt. Het is verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

     Je bent zelf verantwoordelijk voor je administratie.

     Omzet is geen winst; reserveer altijd geld voor belastingen om niet in de problemen te komen met het betalen van de belastingen.

     Je hebt geen collega’s wat eenzaam kan zijn.

     Je hebt aan het begin opstartkosten en de omzet laat soms op zich wachten.

Wat verdient een zzper?

Het CBS geeft aan dat het gemiddelde jaarinkomen van een zzper in 2020 gemiddeld zo’n 40.000 was. Toch is het lastig te zeggen over wat je daadwerkelijk zult gaan verdienen als zzper, omdat dit zo erg verschilt per persoon en per dienst.

Zzpers worden over het algemeen beter betaald dan werknemers in loondienst wat vooral het gevolg is van een hoger uurtarief. Hier tegenover staat dat werknemers in loondienst meer zekerheid hebben qua inkomen.

Conclusie zzper worden

Al met al brengt zzper worden veel kansen met zich mee. Je geniet van meer vrijheid genieten wat betreft werktijden, werkplek en opdrachten. Toch zul je ook rekening moeten houden met het feit dat je veel dingen zelf zult gaan moeten regelen.

Jouw doorzettingsvermogen en vindingrijkheid bepalen voor een groot deel of je succesvol zult worden als zzper. Ben jij daarom klaar voor de uitdaging om zzper te worden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *